Kripto Paralar Nasıl Çalışır?

İçindekiler

Kripto paraların çalışması herhangi bir aracı kuruma bağlı olmaksızın borsalar aracılığıyla yapılabilir. Bunun için kişilerin kripto paralar için hazırlanan borsalarda veya bankalarda hesaplarının olması gerekir. Kripto paraya yatırım yapmak isteyen kişilerin ise borsalarda işlem yapmaya başlamadan önce kripto paralar hakkındaki bilgilere sahip olması gerekir.

Kripto Para Nedir?

Kripto para dijital ve sanal para birimidir. Kriptografi bilimi kullanılarak işlemlerin güvenli olmasını sağlamak adına şifrelenerek tasarlanmışlardır. Nakit paraya alternatif olarak ortaya çıkarılan bu paralar herhangi bir merkeze bağlı olmaksızın ortaya çıkmışlardır. Kripto paralar aynı zamanda sanal döviz veya dijital döviz olarak da anılabilirler.

Kripto Para Ne Zaman Çıktı?

Kripto paranın ortaya çıkışı 2009 yılına dayanır. 2009 yılı Ocak ayında ortaya çıkan kripto paraya Bitcoin ismi verilmiştir.

Kripto Parayı Kim Buldu?

Kripto parayı Japon bir mühendis olan Satoshi Nakamoto bulmuştur. Nakamoto’nun piyasaya sürdüğü Bitcoin sayesinde sanal para kavramı ortaya çıkmış ve kısa zaman içerisinde çok sayıda sanal para üretimi yapılmıştır.

Kripto Para Türleri Nelerdir?

Japon mühendisin ortaya çıkarmasıyla piyasaya kazandırılan kripto paranın pek çok türü günümüzde kullanımdadır.

En Popüler Kripto para türleri;

Bitcoin:

İlk dijital para olan Bitcoin piyasada en fazla işlem gören kripto paradır. Kısaltması BTC olan bitcoin sayesinde pek çok yatırımcı önemli kazançlar elde etmiştir.

BTC kısaltmasıyla anılan Bitcoin Blockchain ağını kullanan kripto paradır. Bu ağ üzerinde toplamda 21 milyon adet Bitcoin üretilmesi mümkündür. Yatırım için Bitcoin’i tercih eden kişiler adresten adrese ve uçtan uca transfer imkanı elde ederler. Aynı zamanda kripto parayla yapılan işlemleri takip edebilirler ancak işlemlerin kim tarafından yapıldığını bilmeleri mümkün olmaz. Para transferinin hızlı ve güvenilir olması tercih edilmesini sağlayan en önemli etkenlerdir.

Litecoin:

Litecoin 2011 yılında piyasa çıkmıştır ve diğer dijital paralardan ucuz olmasıyla dikkat çeker.

Litecoin Charlie Lee isimli Google çalışanı tarafından 2011 yılında piyasaya sürülmüş olan kripto paradır. Bu kripto paranın kısaltılmış ismi LTC’dir. Piyasaya sürülme amacı ise Bitcoin’de görülen hata ve eksiklerin ortadan kaldırılmasıdır. Hızlı ve ucuz para transferi yapılabilmesi yatırımcılar tarafından Litecoin’in tercih edilmesini sağlamıştır. Blok oluşturma hızı ise Bitcoin’den hızlıdır.

Ethereum:

Ethereum Bitcoin’den sonra en fazla yatırımcı bulan sanal paradır. Ethereum 2015 yılında ortaya çıkmıştır.

Ethereum Kanadalı programcı Vitalik Buterin tarafından 2015’te çıkarılan sanal para türüdür. Bitcoin gibi herhangi bir merkezi olmayan sanal para aynı zamanda Bitcoin’in en büyük rakibi konumundadır. Açık kaynaklı olarak hazırlanan sanal paranın kısaltması ise ETH’dir.

Dash:

Dash 2014 yılında ortaya çıkan sanal para türüdür. Dash ilk olarak Bitcoin isimli kripto paranın altcoini olarak üretilmiştir.

Dash kripto paralarla işlem yapan kullanıcıların bilgilerini korumak amacıyla 2014 yılında ortaya çıkarılmıştır. Kullanıcı bilgilerinin gizliliği yanı sıra anonimliği de hedefleyen Dash’ın ilk ismi ise Darkcoin’dir. 2017 yılında önemli yükseliş gerçekleştiren Dash aynı zamanda gizliliği hedefleyerek ortaya çıkan ilk dijital para olması açısından önemlidir.

Zcash:

Zcash 2016 yılında piyasaya sürülen sanal para türüdür. Piyasaya çıkma amacı gizliliğin üst seviyede olduğu sanal paranın kullanılmasını sağlamaktır.

Zcash, Zooko Wilcox-O’Hearn isimli bilgisayar uzmanı tarafından piyasa sürülen dijital para türüdür. Kısaltması ZEC olan dijital paranın transfer işlemlerinin hem korumalı hem de şeffaf olarak gerçekleşmesi mümkündür. Kripto paranın arz limiti ise 21 milyondur.

Iota:

Iota 2014 yılında Almanya’da piyasaya sürülen sanal para türüdür. Nesnelerin daha verimli kullanılmasını sağlama amacıyla ortaya çıkarılan bu sanal para nesnelerin interneti propagandasını benimseyerek ortaya çıkmıştır.

Iota Almanya’da 3 ortağın çalışmalarıyla ortaya çıkarılan sanal paradır. Mıota kısaltmasını kullanan sanal paranın ortaya çıkma amacı internete bağlanan her nesne ve cihazın en etkin şekilde kullanılmasıdır. Diğer kripto paraların aksine Tangle teknolojisini kullanan Iota güvenliğin daha üst düzeyde olmasını sağlar. Bu sayede transferler ve veri aktarımında herhangi bir sorun yaşanmaz.

Ripple:

Ripple 2012 yılında üretilen sanal para türüdür. Ripple’nin diğer kripto paralardan farkı ise merkezinin olmasıdır.

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralardan farklı olarak merkezi bulunan Ripple, Ripple Labs tarafından geliştirilmiştir. XRP kısaltmasına sahip olan ve blockchain sistemi üzerinden işlem yapılabilen Ripple para transferlerinin ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamayı amaçlar. Blockchain teknolojisinden yararlanmasına rağmen blok defterleri ortaya çıkmasını sağlayan Ripple şirketi tarafından takip edilir.

Kripto Para Piyasası Neye Göre Yükselir?

Sanal para piyasasındaki yükselişin sebebi güncel olaylar, arz ve talep, regülasyon ve spekülasyonlardır. Sınırlı arza sahip olan kripto paraların yatırımcılar tarafından talep oranının artması piyasanın yükselişinde etkilidir. Ayrıca salgın ve ekonomik gibi dünyayı etkileyen güncel olaylar piyasanın yükselmesine neden olur. Bunların yanı sıra yeni kripto paraların piyasaya sürülmesi piyasadaki yükselişin sebepleri arasında bulunur.

Kaç Çeşit Coin Vardır?

Kripto para birimlerine coin ismi verilir. Piyasada işlem görmekte olan coin çeşidi ise 1400 üzerindedir. Piyasadaki coinlerin değerinin ise 170 milyar dolar üzerinde olduğu bilinmektedir.

Kripto Paranın Kaynağı Nedir?

Kripto paralar açık kaynak koduna sahip olarak üretilen sanal varlıklardır. Bu sayede dileyen herkesin değiştirmesi ve geliştirmesi mümkün olabilir. Ancak sağladığı güvenlik sayesinde değişim ve gelişimi gerçekleştiren kişilerin gerçek kimliklerinin öğrenilmesi mümkün olmaz.

Kripto Para İşlem Hacmi Nedir?

Kripto parada işlem hacmi bir kripto paranın el değiştirme sıklığının ve popülerliğinin anlaşılmasını sağlayan değerdir. Bu değer 24 saatlik zaman dilimi içerisinde kripto paranın ne kadar aktif kullanıldığının takip edilmesiyle anlaşılır. İşlem hacminin yüksek olması yatırımcı sayılarının artması için olumlu işaret teşkil eder.

Numan KARA

Merhaba, ben Numan KARA. NBlack Software geliştirici ismiyle kendi oyunlarımı geliştirerek Google Play ve AppGallery'de yayınlamaktayım. Aynı zamanda Ben Yazılımcı (www.benyazilimci.com) web sitesinde yöneticilik ve içerik üreticiliği yapmaktayım.

6 thoughts to “Kripto Paralar Nasıl Çalışır?”

  1. Bu yazı sayesinde gündem olan kripto para, bitcoin gibi konuların ne olduğunu öğrendim. Gerçekten kripto paralar ile ilgili faydalı bir yazı olmuş ☺️

  2. Güzel bir yazı olmuş.Hiçbir şey bilmeyen bir insan bile bilgi edinebilir fakat bazı yabancı isimleri okumakta zorluk çektim.Yabancı kelimelerin yanına parantez içinde okunuşları yazılabilirdi.Mesela bitcoin kripto parasını yazarken bitcoin(bit koyin) … şeklinde yazılabilirdi.Onun dışında Iota kripto parasının kısaltması Iota kelimesinden uzun,ona güldüm (Bu yazarla alakalı bir şey değil tabii ki.)
    Kripto para konusunda birbiri ile bağlantılı çok şey olduğu için diğer konulara girmeden kısa ve basit bir anlatımla güzel bir yazı olmuş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir