Açık Kaynak Kod Nedir??

Açık Kaynak Kod (Open Source) Nedir?

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda Açık Kaynak Kod Nedir? konusunu işleyeceğim. Açık kaynak kodun ingilizce karşılığı Open Source dür. Açık kaynak kod, bir yazılım ürününün (Uygulama,oyun,web sitesi vs.) oluşturulduğu kaynak kodlarının herkese açık bir şekilde yayınlanıp değiştirilmesine izin verilmesidir.

Genellikle bir ürünün arka tarafında çalışan kaynak kodlarının son kullanıcı tarafından görülmesine ve bu kodları değiştirilmesine izin verilmez. Ancak bir ürün açık kaynak kodlu olarak yayınlanırsa diğer kullanıcılar o ürünün kaynak kodlarını görüntüleme ve ihtiyaçlarına göre değiştirme veya o ürünün alt yapısını kullanarak tamamen farklı bir ürün ortaya çıkarmakta özgürdür.Eğer bir ürün açık kaynak kodlu yayınlandıysa bu ürünü telif hakkı olmadığı için ticari amaçla da kullanabilirsiniz.

Ürün açık kaynak kodlu olarak yayınlandığı için ürün sahibi üründe değişiklik yaptığınızda size telif hakkı olduğu gerekçesiyle dava açamaz.

Yani açık kaynak kodlu ürünler, tamamen halka açık bir şekilde halkın gelişimine olanak sağlamak amacıyla yayınlanır.

Bazı Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar:

1 – WordPress

2 – Linux

3 -Mozilla Firefox

4 – VLC Player

5 – Auda City

6 – Gimp

7 – FileZilla

8 – Shotcut

9 – LibreOffice

10 – Notepad++

Evet arkadaşlar, bu yazımızda “Açık Kaynak Kod Nedir?” konusunu işledik. Yazımızı beğendiyseniz bunu yorum atarak belirtmeyi unutmayınız 🙂

Numan KARA

Merhaba, ben Numan KARA. NBlack Software geliştirici ismiyle kendi oyunlarımı geliştirerek Google Play ve AppGallery'de yayınlamaktayım. Aynı zamanda Ben Yazılımcı (www.benyazilimci.com) web sitesinde yöneticilik ve içerik üreticiliği yapmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir