Barkod okuyucu; altın, lazer ışını ve aynanın birleşimiyle ürünlerin üzerinde bulunan kodların okunmasını sağlar. Barkodlar, hemen hemen bütün ürünlerin üzerinde bulunur. Barkod aracılığıyla bilgileri sisteme girilen ürünler bilgisayar üzerinde depolanır. Birçok firma ve işletmenin kar, zarar, ürün satış miktarı, stokta bulunan mal miktarı gibi sorularını cevaplamaya yarayan bir sistemdir.
Ürün hakkındaki bütün bilgiler kodun çözülmesi sonucu ortaya çıkar. Barkod okuyucu tarafından barkoda ışın gönderilir. Bunun sonucunda gönderilen ışınlar barkodu çözümler. Bir barkod okuyucu saniyede 1500 lazer ışını göndererek barkodu oluşturan siyah beyaz çizgilerin üzerinde gezer.
Barkod Sistemi Nasıl Çalışır?
Ürünler üzerinde bulunan bu siyah beyaz işaretler bir tek barkod okuyucusu aracılığıyla çözülebilir. Bu siyah beyaz çizgiler 12 haneli bir kodu temsil eder. Çizgilerin genişliği farklı haneleri gösterir. Barkod okuyucuda bulunan lazer ışınları, ürünün üzerinde bulunan barkoda yansıtıldığında barkodun görüntüsü taranır. Bu taranan barkod bilgisayara aktarılır. Böylece firmanın veri tabanında yer alan ürün hakkında bilgisayara girilmiş bilgilere ulaşılır. Bütün bu işlem bir kaç saniye içinde gerçekleşir. Çünkü barkod sistemi yansıtılmış ışık sistemi ile çalışır.
Barkod Okuyucu Aletin İç Kısmındaki Detay
Silindirden çıkan lazer ışınları, hedefe ulaşmadan bir kaç kere seker. İlk sekmede küçük bir aynaya çarparlar. İkinci çarpmada saniyede 71 devir yapan döner, 4 taraflı bir aynaya çarpar. Işınlar bu iki aynaya çarptıktan sonra çok açılı bir aynaya gönderilirler. Üçüncü ayna aracılığıyla çok açılı bir yansıma elde edilir. Bir lazer ışını, çok açılı bir aynaya çarptığında bu ışın saniyede 1500 ışına dönüşür ve ışın ağı bu şekilde oluşturulur. Bu ağ sayesinde barkod, bir kerede farklı açılardan okunur.
Aynanın üzerinde altın gibi parlayan şey gerçek anlamda bir altındır. Altın barkodların üzerinde bulunan beyaz kısımlar gibi süper yansıtıcı bir özelliğe sahiptir. Barkodun taranan görüntüsü aynalardan seker, ardından ışık sensörüne ulaşır. Bu sensör, ışığın elektriğe dönüşmesini sağlar. Ne kadar fazla ışık yansıtılırsa o kadar çok elektrik akımı üretilebilir. Akımlar sonrasında bilgisayar koduna çevrilir ve ürün bilgilerinin saklandığı veri tabanına gönderilir. Ama bütün bunlar için gerekli olan şey ışındır. Bu ışın normal bir ışın değildir. Bu ışın bir lazer ışınıdır. Bu lazer ışınının yansıtılması gereklidir.
Lazer Işını Nasıl Çalışır?
Silindirin içine lazer üretmek için bir diyot bulunur. Diyot özel bir malzemenin iki katmanından meydana gelir. Elektronların katmanlar arasında geçiş yapmasını sağlayan yarı iletken bir kısımdır. Bu geçiş silindirin içinde iki taraftan da olabilir. Atomdan daha küçük olan elektronların, bir katmandan diğer katmana geçişi lazer ışını elde etmenin anahtar noktasıdır. Bir elektron katmanlar arasında geçiş yaparken foton şeklinde enerji ortaya çıkarır. Foton ışık üretebilen bir enerjidir. Foton; iki diyot katmanı arasında hareket ederken çevredeki aynalar, fotonun ışığını yansıtır. Foton elektronlar ile çarpışmasında yukarı katmanda bulunan elektronlar aşağı katmana geçer. Aşağıya katmana geçen elektronlar aşağı katmana geçişleri sonucu yeni bir foton oluşturur. Elektronlar zincirleme bir tepki olarak foton üretmeye başlar.
Fotonlar yansımaya devam ettikçe elektronlar ile birleşirler ve bunun sonucunda da daha fazla foton ortaya çıkar. Bütün bunların sonucunda mükemmel ve inanılmaz bir şey olur. Işık elde edilir. Her foton bir önceki fotondan oluştuğu için bu bir zincirleme tepkidir. Bu yüzden lazer; fotonların zincirleme bir şekilde oluşmasıyla ortaya çıkar. Diyotun bir ucunda minik bir delik bulunur. Bu delik sayesinde, içeride oluşan lazer dışarıya çıkartılır. Ortaya çıkan lazer ışını ile barkod okunur. Yarı iletkenler, aynalar ve altın kodun okunmasını sağlar. Barkod okuyucu; farklı ürünlerin üzerinde bulunan barkodlara lazer ışını yollayarak ürünlerin, veri tabanındaki bilgilerine ulaşır ve anlam veremediğimiz bu gizemli kodların çözümünü gerçekleştirir.