Algoritma Nedir ?

İçindekiler

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere algoritmadan bahsedeceğim. Eğer yazılıma meraklıysanız ve yazılımdan az çok anlayan birine “Yazılım öğrenmeye nereden başlamalıyım?” dediyseniz mutlaka “İlk olarak algoritma öğren kardeşim” gibi bir cevap almışsınızdır 🙂 Peki neden hangi yazılımcıya sorarsanız sorun size bu cevabı veriyorlar? Algoritma neden bu kadar önemli? Gelin bunu daha ayrıntılı konuşalım 🙂

Algoritma Nedir ?

Algoritma, bir işi yapmak için daha önceden planlanmış yoldur. Yani algoritma, bir işi nasıl yapacağınızı gösterir.

Algoritmanın Yazılımdaki Yeri Nedir ?

Algoritma en çok yazılım alanında kullanılır. Algoritma yazılımda bir programı düzenli ve sorunsuz çalıştırmak için kullanılır.

Algoritma Örnekleri Nelerdir ?

Olayı daha net anlayabilmeniz için hem gerçek hayattan hem de yazılım alanından 2 algoritma örneği vereceğim.

Gerçek Hayattan Algoritma Örneği:

Diyelim ki Anneniz sizden fırına gidip varsa peynirli, yoksa zeytinli poğaça alıp gelmenizi istedi. Gelin bunun hakkında sizinle birlikte basit bir algoritma yazalım 🙂

1- Kapıyı aç

2- Ayakkabılarını giy, eğer bağcıkların çözük ise bağla değilse bağlamadan yola devam et.

3- Merdivenleri in

4- Apartman kapısını aç

5- Yolun karşısına geçmek için önce sağa sonra sola daha sonra tekrar sağa bak ve eğer araba yoksa karşıya geç, varsa bekle, araba geçtikten sonra yolun karşısına geç.

6- Fırına gir, fırıncıya selam ver

7- Fırıncıya peynirli poğaça var mı ? diye sor

8- Evet cevabını alırsan peynirli poğaçayı alıp fırından çık ve eve dön

9- Hayır cevabını alırsan zeytinli poğaçayı alıp fırından çık ve eve dön

Yazılım Alanından Algoritma Örneği:

Diyelim ki kullanıcı oyundaki market sistemine girip fiyatı 100 Altın olan silahı almak istiyor. Gelin bunun hakkında sizinle birlikte basit bir algoritma yazalım 🙂

1- Silahın fiyatına bak

2- Oyuncunun elindeki paraya bak

3- Eğer oyuncunun parası silahın fiyatıyla eşit veya fazlaysa silahın fiyatını oyuncunun parasından düş ve silahı oyuncuya teslim et.

4- Eğer oyuncunun parası silahın fiyatından az ise ekrana “Üzgünüm, paranız yetersiz” yazısını yazdır.

Evet arkadaşlar, gördüğünüz gibi hem gerçek hayattan hem de yazılım alanından 2 tane basit algoritma örneği verdim. Bu algoritmalar burada uzun bir yazı olmaması için kısaltılarak ve basitleştirerek yazıldı. Gerçek bir kullanımda bu algoritmalar daha detaylı ve uzun olacaktır.

Algoritma Nedir?

Konuyu toparlayacak olursak, algoritma bir işi yaparken karşınıza çıkacak tüm adımların ve engellerin önceden hesaplanarak o işi en kısa ve kolay yoldan nasıl yapılacağını gösteren yoldur.

Evet arkadaşlar, bu yazımızda “Algoritma Nedir?” konusunu işledik. Yazımızı beğendiyseniz bunu yorum atarak belirtmeyi unutmayınız   🙂

Numan KARA

Merhaba, ben Numan KARA. NBlack Software geliştirici ismiyle kendi oyunlarımı geliştirerek Google Play ve AppGallery'de yayınlamaktayım. Aynı zamanda Ben Yazılımcı (www.benyazilimci.com) web sitesinde yöneticilik ve içerik üreticiliği yapmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir