Mikrodenetleyici Nedir?

Yarı iletken teknolojisiyle birlikte gelişen işlemci teknolojisini dahada basitleştirerek tek bir kılıf içinde işlemci , ram ,rom gibi bir sistem için hayati unsur teşkil eden parçaları barındıran basit ve kullanışlı sistemlerdir.

Mikrodenetleyiciler hemen hemen her sistemde kullanılan basit ve kullanışlı yapılardır. İçine kod yazılması mümkün olan bu entegreler çeşitli hobi devreleri ve birçok ticari üründe kullanılmaktadır.

Kodlanması mümkün olan bu entegreler otomatik açılan kapılar,yürüyen merdivenler gibi sistemlerde kullanılır. Mikrodenetleyiciler ile evimizde kendimize güzel ve kullanışlı ürünler tasarlayabiliriz.

Arduino gibi mikrodenetleyici geliştirme kartları günümüzde oldukça popülerdir. Fakat eskiden çok kullanılan picleride unutmamak gerek. Bunların yanında atmel gibi birçok firma da vardır.

Mikrodenetleyici Nedir?
Mikrodenetleyici Nedir?

Arduino bunların yanında kullanıcı kitlesi en çok bulunan geliştirme kartıdır. Kendine özel C tabanlı bir yazılım dili ve birçok kütüphanesi vardır. Diğer ürünlerden daha fazla rağbet görmesi de bu geniş kullanıcı kitlesi ve açık kaynak kodundan olsa gerek.

Picler bunların yanında daha geri planda olsada halen öğrenmesi basit ve kullanışlı ürünlerdir. Arduino gibi platformlarda yapılabilen işlerin hepsini yapabilir. Kendine özel programlama dili mevcut ve çok çeşitlidir. Pic Basic,proton,css c,xc8 gibi programlama dilleri mevcuttur.

Atmel ürünleri ise arduino gibi geliştirme kartlarını bünyesinde barındıran arduino idesinin de kullanılabildiği bir başka platformdur. Kendine has programlama dilleri mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir