Back-End, Front-End Developer Nedir ?

İçindekiler

Merhaba dostlar, bu yazımızda yazılıma azda olsa ilgisi olan kişilerin pek çok duyduğu iki terim hakkında konuşacağız.

Bu terimler ne mi ? Tabii kide başlıkta da gördüğünüz gibi Back-End ve Front-End Developer terimleri. Haydi gelin şu konuyu farklı başlıklar altında daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

Back-End Developer Nedir?

Buna değinmeden önce bir kelime tercümesi yapalım. İngilizce olan bu kelimenin Türkçesi Arka Uç Geliştiricisidir. Adından da anlayacağınız şekilde Back-End Developer bir yazılım projesinin arka planında çalışan kişidir. Yani bir projenin ana çekirdeğini kodlayan kişi Back-End developerdır. Bu kişi projenin görselliği ile değilde ana mekanizmanın çalışıp çalışmamasıyla ilgilenir. Asıl görevi ana mekanizmayı sorunsuz şekilde kodlamaktır. Bu kişiyi kaba bir tabir ile gerçek hayata uyarlayacak olursak, bu kişi ana hatlarıyla (binanın temeli,kolon sistemi vs.) binayı inşa eden inşaatçıdır. Back-End Developer’ın yaptığı iş, projeyi kullanan kullanıcılar tarafından görsel olarak görülmez.

Front-End Developer Nedir?

Front-End Developer kelimesinin Türkçesi Ön Uç Geliştiricisidir. Bu kişi Back-End Developerın tam tersi görevde çalışır. Bu kişinin görevi Back-End Developer’dan aldığı projenin görsel tasarımını yapamaktır. Eğer aldığı proje bir mobil uygulama ise bu uygulamanın arayüz tasarımını yapar. Bu kişiyi kaba bir tabir ile gerçek hayata uyarlayacak olursak, bu kişi bir binanın dış tasarımını yapan kişidir. Front-End Developer tarafından yapılan iş kullanıcılar tarafından görülür.

Bu yazımızda Back-End ve Front-End Developer terimlerini işledik. Yazımızı beğendiysaniz bunu yorum atarak belirtmeyi unutmayın 🙂

Numan KARA

Merhaba, ben Numan KARA. NBlack Software geliştirici ismiyle kendi oyunlarımı geliştirerek Google Play ve AppGallery'de yayınlamaktayım. Aynı zamanda Ben Yazılımcı (www.benyazilimci.com) web sitesinde yöneticilik ve içerik üreticiliği yapmaktayım.

2 thoughts to “Back-End, Front-End Developer Nedir ?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir