Yök Atlas – Üniversite Taban Puanlarını Öğrenme

Merhaba arkadaşlar, bildiğiniz gibi bir kaç gün önce YKS sonuçları açıklandı ve YKS adaylarını tercih heyecanı sardı 🙂 Adaylar ve aileleri en çok, istedikleri bölümün taban puanı ve başarı sıralamalarını en doğru kaynaktan nasıl öğreneceklerini merak ediyorlar. Bu sorunun cevabı tabii ki Yök Atlas. Tamamen YÖK‘e ait olan ve en doğru bilgileri içeren Yök Atlas, her sene güncellenerek sizlere en doğru bilgileri sunuyor.

Örneğin, şuan Yök Atlas sitesinde 2021 Yılına ait YKS verileri bulunmakta. Bu sayede bölümünüze geçen yıl yerleşen kişilerin verilerine ulaşabilirsiniz.

Yök Atlas Nedir?

ÜNİVERSİTE TABAN PUAN VE BAŞARI SIRALAMALARINA NASIL BAKILIR?

Üniversitelerin taban puan ve başarı sıralamalarına bakmak için öncelikle yokatlas.yok.gov.tr adresine girin. Daha sonra menüden Program Atlasını seçin ve Tercihinize göre Lisans Atlası veya Önlisans Atlası seçeneğini seçin Eğer 4 yıllık bir bölüm istiyorsanız, Lisans Atlası seçeneğini, 2 yıllık bir bölüm istiyorsanız Önlisans Atlası seçeneğini seçmelisiniz.

Üniversite Taban Puanları Nasıl Öğrenilir?

Şu anlık örnek olması amacıyla, Lisans Atlası seçeneği üzerinden devam ediyorum. Önlisans seçeneğinde de işlemler aynı şekilde yapılmalıdır. Karşınıza “Üniversite Seç” ve “Program Seç” seçenekleri çıkacak.

Üniversite Başarı Sıralamaları Nasıl Öğrenilir?

Burada, eğer Üniversite Seç seçeneğini seçerseniz seçtiğiniz üniversite sayfasından istediğiniz bölümü bulmanız gerekir. Yani seçtiğiniz üniversitedeki tüm bölümler karşınıza çıkar. Eğer Program Seç seçeneğini seçerseniz, istediğiniz bölümün bulunduğu üniversiteler karşınıza çıkar.

Şimdilik örnek olması amacıyla, Üniversite Seç seçeneğinden devam edelim ve üniversite olarak Boğaziçi Üniversitesi‘ni seçelim. Siz kendi istediğiniz üniversiteyi seçebilirsiniz. Karşınıza o üniversitedeki bölümlerin olduğu bir ekran çıkacak.

Yök Atlas Nasıl Kullanılır?

Bu ekranda Taban puan ve başarı sıralamasını öğrenmek istediğiniz bölümü seçmelisiniz. İstediğiniz bölümü seçtikten sonra, karşınıza o bölüm ile ilgili verilerin olduğu bir sayfa çıkacak. Eğer bir kaç adım önce Üniversite Seç değil de Program Seç seçeneğini seçmiş olsaydık ve bölümümüzün olduğu üniversiteler listesinden birini seçseydik bizi yine aynı ekrana yönlendirecekti. Yani buradan sonrası hem Üniversite Seç hem de Program Seç seçenekleri için de aynı.

Yök Atlas Kullanımı

Karşınıza çıkan ekrandan “Yerleşen Son Kişinin Profili” seçeneğini seçerseniz, o bölüme giren en son kişinin verilerine ulaşmış olursunuz. Böylece seçtiğiniz bölümün taban puanını ve başarı sıralamasını da öğrenmiş olursunuz.

Yök Atlas Kullanım Rehberi

Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) bölümüne 2021 yılında yerleşen en son kişi 521 puan ve 327 başarı sırası ile yerleşmiş. O halde Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) bölümü taban puanı 521 diyebiliriz. Bunun yanında, yerleşen son kişi hakkında farklı bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Yerleşen Son Kişinin profili seçeneği dışında diğer seçeneklere de göz atarak ilgili bölüm hakkında farklı bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Evet arkadaşlar, bu yazımızda “Üniversite Taban Puanlarını Öğrenme” konusunu işledik. Yazımızı beğendiyseniz bunu yorum atarak belirtmeyi unutmayınız. Aklınıza takılan soruları da yorum atarak sorabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım 🙂

Numan KARA

Merhaba, ben Numan KARA. NBlack Software geliştirici ismiyle kendi oyunlarımı geliştirerek Google Play ve AppGallery'de yayınlamaktayım. Aynı zamanda Ben Yazılımcı (www.benyazilimci.com) web sitesinde yöneticilik ve içerik üreticiliği yapmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir