Whois Nedir ?

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere bir alan adının kime ait olduğunu nasıl öğreneceğinizi göstereceğim.

Diyelim ki bir web sitesi açmayı düşünüyorsunuz ama web siteniz için almayı düşündüğünüz alan adı alınmış mı ? Bu durumda ya kendinize yeni bir alan adı seçmek yada daha önceden başkası tarafından alınmış olan istediğiniz alan adını sahibinden aranızda belirleyeceğiniz bir fiyata satın almaktan başka seçeneğiniz yok.

Bu iki seçenekten daha önceden alınmış olan alan adını sahibinden almayı seçtiniz, peki alan adının sahibine nasıl ulaşacaksınız? Tabii ki whois sorgulaması ile. Bu işlemi herhangi bir whois sorgulama aracı ile yapabilirsiniz. Ama ben bu aracı tercih ediyorum. Karşımıza gelen sayfadaki “Whois bilgilerini öğrenmek istediğiniz alan adını yazın” yazan kutucuğa whois bilgilerini öğrenmek istediğiniz alan adını yazın ve sorgulatın.

Çıkan ekrandaki reCaptcha kutucuğunu işaretleyin ve bekleyin. Kısa bir beklemeden sonra karşınıza girdiğiniz alan adıyla ilgili bilgiler çıkacak.

“Domain Sahibi Hakkında” yazan kısımda o alan adının sahibi olan kişinin iletişim bilgilerini eğer bilgilerini gizlemediyse görebileceksiniz. Bu sayede almak istediğiniz alan adının sahibine ulaşarak o alan adını satın alabilirsiniz. Eğer bilgiler gizliyse “Domain Sahibi Hakkında” yazan kısımdaki bilgiler – şeklinde gözükecektir. Bu durumda maalesef alan adı sahibi bilgilerini gizlediği için ona ulaşıp alan adını satın alamayacaksınız. Eğer alan adını satmak isteseydi bu kısımdaki bilgileri gizlemez ve sizin kendisine ulaşmanızı sağlardı. Bu durumda sanırım kendinize yeni bir alan adı beğenmekten başka yol kalmıyor.

Evet arkadaşlar, bu yazımızda “Whois Nedir ?” konusunu işledik. Yazımızı beğendiyseniz bunu yorum atarak belirtmeyi unutmayınız  🙂

Numan KARA

Merhaba, ben Numan KARA. NBlack Software geliştirici ismiyle kendi oyunlarımı geliştirerek Google Play ve AppGallery'de yayınlamaktayım. Aynı zamanda Ben Yazılımcı (www.benyazilimci.com) web sitesinde yöneticilik ve içerik üreticiliği yapmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir