Türkiye’ye İlk Bilgisayar Ne zaman Geldi ve Nereye Geldi ?

       Türkiye’ye ilk bilgisayar 1960 yılında gelmiştir.      Bu bilgisayar Karayolları Genel Müdürlüğü için yol, köprü vb. şeyleri hesaplamak için getirilmiştir. O zamanlar halk bilgisayara “elektronik beyin” diyordu. Bu bilgisayar hesaplaması aylar süren hesapları birkaç saate hesaplayabiliyordu. Ancak o zamanlar Türkiye de bir bilgisayar programcısı yoktu. Türkiye’nin ilk Bilgi işlem ekibi de yine Karayolları Umum Müdürlüğü için oluşturuldu. Fizik, matematik ve inşaat alanında eğitim almış kişilerden oluşan alaylı ekip ABD Karayolları İdaresinden gelen uzman tarafından verilen 1,5 aylık kurs ile IBM 650’yi kullanmayı ve programlamayı öğrendi.

Türkiye'ye İlk Bilgisayar Ne zaman Geldi ve Nereye Geldi ?
Türkiye’ye İlk Bilgisayar Ne zaman Geldi ve Nereye Geldi ?

       Türkiye’nin ilk bilgisayar programcısı Kaya Kılan’dır. Kılan, halkın bilgisayara büyük ilgi gösterdiğini, yaşlı bir amcanın görmek için gelip, gördüklerine inanmayıp asıl beyini göstermediklerini söylediğini anılarında anlatır.

Emre ORHAN

Echo games company ekibinin kurucusuyum. Yazılım geliştirme, oyun geliştirme ve 3D modelleme gibi alanlarda kendimi geliştiriyorum. @bilgisayarların_dunyasi ve @echo.blend instangram sayfalarının da adminiyim. Benyazilimci web sitesinde yazarlık yapıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir