İçindekiler
Python; yorumlamalı, nesne yönelimli, modüler (birimsel) bir progrmlama dili. Girintilere dayalı basit sözdizimine sahip olduğu için dilin öğrenilmesi kolay.
Modüler yapısı, bütün veri alanı girişlerini ve sınıf dizgesini destekliyor. Windows, Mac, Linux, Symbian ve Unix gibi pek çok platformda çalışabiliyor. Makine öğrenimi, veri bilimi, web ve API geliştirme, sistem otomasyonu ve daha fazlası için temel yapı durumunda.
Kullanıcı ara birimi, sistem, veritabanı yazılımı, uygulama ve ağ programlama gibi çeşitli alanlarda python programlama dili ile yazılım geliştirmek mümkün.
Büyük bir yazılımın prototipini üretip denemek gerektiğinde de Python imdada yetişiyor.
Python Tarihi
Python’un fikir babası Guido van Rossum adında biri. Dili geliştirmeye 1990 itibariyle Amsterdam’da başlayan bu arkadaş (!),geleceğe böyle büyük koca bir miras bıraktı.
‘Python’ adı yılandan geliyor diye bir söylenti var. Oysa bu doğru değil. O zamanlar Monty Python isimli bir grup varmış. Guido van Rossum bu grubu çok seviyormuş, geliştirdiği dili de onlardan esinlenerek böyle adlandırmış.
Python Avantajları
- Öğrenilmesi kolaydır. Programlamaya yeni başlayanlar için idealdir.
- Kullanım çerçevesi son derece geniştir. Github projelerinin çoğu Python tabanlıdır. En küçük işletim sistemleri tarafından bile desteklenir.
- İnternetteki API-destekli servislerin ve büyük yazılım kütüphanelerinde Python tabanlı wrappers veya bindings’ler vardır. Bu nedenle Python bu servislerle serbestçe arayüz oluşturabilir, bu kütüphaneleri doğrudan kullanabilir. Çoklu platformlarda yer alması onu bir adım öne çıkarır.
- Bununla birlikte Python basit, sıradan bir dil değildir. Aksine web hizmetleri ve bağımsız uygulamalar olarak profesyonel kalitede yazılımlar geliştirmek için kullanılır.
- Salt ve Ansible gibi araçlarda sistem yapılandırmasını sağlar. Uygulama dilleri, web tarayıcılar ile etkileşimleri otomatikleştirir. Otomasyon ve script oluşturma, Python buzdağının sadece görünen kısmıdır.
Python Kullanımı
Python kullanım alanları son derece geniş. Linux dağıtımlarının çoğunda öntanımlı bir bileşen olarak geliyor. Paint Shop Pro, Scribus, Blender, Inkscape, GIMP, OpenOffice.org gibi birçok programda betik dili olarak tercih ediliyor.
Python kullanılan yerler arasında; Pardus Linux dağıtımı, YouTube ve orijinal BitTorrent istemcisi, Zope uygulama sunucuları ve Django da bulunuyor.
CERN, NASA ve Google gibi devler de Python kullanıyor.
Python ile Neler Yapılır?
- Konsol uygulamaları oluşturulabilir.
- Çoklu platformlar için GUI uygulamaları yapılabilir. Bunlar bağım kurulum dosyaları olarak kullanılabilir.
- Veri bilimi ve makine öğreniminde önemli bir yeri vardır.
- Python ile RESTful API’leri ve Web servisleri kodlanabilir.
- Akla gelebilecek her türlü uygulama ve programın kodlanmasında Python‘a başvurulabilir. Hackleme ağları, birimsel hesaplamalar, askerî savunma, bilim ve teknoloji sahası, açık internet protokolleri, uluslararası alanlar Python programlama dilinin kullanılabileceği diğer yerlere örnektir.
- Oyun geliştirme, yapay zekâ ve robotik uygulamalarda da Python‘dan yararlanılır.
Python Nasıl Kullanılır?
Bu konuyu anlatmak için kitap yazmak gerek. Ancak yazımızı süslemek için birkaç ipucu verebiliriz:
İfade bloklarının sınırlandırılmasında beyaz boşluk girintilemeye başvurulur. Girinti belirli ifadelerden sonra artar. Girinti azalıyorsa geçerli blok sonlanmış demektir. Girintileme işlemi küme parantezleri yerine kullanılır. Hatta bazen kodun ilgili bölümünü tek satırda yazmak mümkündür. Bu da en kısa sürede, fazla çaba harcamadan kod yazmanızı kolaylaştırır.
Python programlama dili kullanılırken aşağıdaki işleçlerden yararlanılır:
- ‘*’: Çarpma
- Not: Değil.
- Or: Veya.
- And: Ve.
- False: Yanlış
- True: Doğru.
- ‘**’: Üs alma.
- ‘!=’: Eşit değil.
- ‘>=’: Büyük eşittir.
- ‘<=’: Küçük eşittir.
- ‘==’: Eşittir.
- ‘>’: Büyüktür.
- ‘<‘: Küçüktür.
- ‘-‘: Çıkarma.
- ‘+’: Toplama.
- ‘/’: Bölme.
Bazı Python ifadeleri ise şu şekildedir:
- Print: Yazdırma için kullanılır.
- Pass: Geçici kod bloğu yerine kullanılır, NOP görevi görür.
- With: Kod bloğunun içerik yöneticisine hapsedilmesini sağlar.
- Def: Fonksiyon tanımlama için kullanılır.
- İf: Kod bloklarını belli bir koşula bağlı olarak elif ve else ile beraber çalıştırır.
- Class: Kod bloğunu çalıştırıp yerel adalanını bir sınıfa atayarak o sınıfın Nesne Yönelimli Programlamada kullanılmasına imkân verir.
- Try: Eklenen kod bloğunun meydana getirdiği hataları yakalayıp finally blokundaki temizleme kodunu çalıştırır.
- While: Koşulu doğru olan kod bloğunu çalıştırır.
- For: Yineleme yapar. Bunu, yinelenebilir nesne üzerinden gerçekleştirir. O esnada blokta bulunan her öğeyi yerel değişkene atar.